Επιστροφή

Ομιλία της Νομικής Συμβούλου του Κράτους Ευσταθίας Τσαούση σε Ημερίδα, με θέμα «Νέα δεδομένα, προκλήσεις και ευκαιρίες που σχετίζονται με την εκτέλεση της Απόφασης του Ε.Δ.Δ.Α. “Chowdury και λοιποί κατά Ελλάδος”».

6
Φεβ

Το Γραφείο Εθνικού Eισηγητή για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διοργάνωσε, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ημερίδα με θέμα «Νέα δεδομένα, προκλήσεις και ευκαιρίες που σχετίζονται με την εκτέλεση της Απόφασης του Ε.Δ.Δ.Α. "Chowdury και λοιποί κατά Ελλάδος"», η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 στο Αμφιθέατρο «Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην Ημερίδα συμμετείχε η Ευσταθία Τσαούση, Νομική Σύμβουλος του Κράτους,  η οποία αναφέρθηκε στον ρόλο του Προέδρου του ΝΣΚ ως αντιπροσώπου (Αgent) της Ελληνικής Δημοκρατίας στο ΕΔΔΑ για την εκτέλεση των καταδικαστικών, σε  βάρος της χώρας μας, αποφάσεων του ΕΔΔΑ. Σε σχέση, ειδικότερα, με την απόφαση «Chowdury και λοιποί κατά Ελλάδος» αναφέρθηκε στην Έκθεση Δράσης της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία συντάχθηκε από το γραφείο του Αgent και περιλαμβάνει τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις αρμόδιες αρχές για την εκτέλεση της παραπάνω απόφασης, καθώς και στην Απόφαση της 1324ης Συνόδου Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την οποία, πέραν των θετικών επισημάνσεων, ζητείται η λήψη περαιτέρω γενικών μέτρων για την εκτέλεση της απόφασης.

Τέλος,  η ομιλήτρια επεσήμανε την πρωταρχική ευθύνη της Πολιτείας για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων και την υποχρέωση, των μεν εθνικών αρχών να συντονίζονται για τον εντοπισμό των δραστών, των δε εθνικών δικαστηρίων να προσαρμόζουν τη νομολογία τους σε  αυτήν του ΕΔΔΑ.