Επιστροφή

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Ν.Σ.Κ. ΝΙΚΗΣ ΜΑΡΙΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΑΤΣΟΥ

14
Δεκ

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου  2023 η Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κ. Νίκη Μαριόλη παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση με θέμα  «Η ΕΣΔΑ: 70 χρόνια από την 1η κύρωσή της από την Ελλάδα (1953 -2023)», η οποία διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου  για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο χαιρετισμό η Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) στη διατήρηση και προστασία των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και του οικουμενικού χαρακτήρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και τον κομβικό ρόλο του Ν.Σ.Κ. στο σύστημα προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Φλωρίδης, η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Ευαγγελία Νίκα και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Δημήτριος Βερβεσός.

Aναγνωρίζοντας τη σημασία της διασφάλισης του ουσιαστικού σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην πράξη μέσω των θεσμών, μηχανισμών και οργάνων ελέγχου σε οικουμενικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ.  Ιωάννα Κλάπα, αναφέρθηκε στην αρχή ne bis in idem,  ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τ. Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, κ. Ιωάννης Σαρμάς, παρουσίασε την επιρροή της νομολογίας του ΕΔΔΑ στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ο Δικαστής στο ΕΔΔΑ, κ. Ιωάννης Κτιστάκις, έκανε αναδρομή στη νομολογία του ΕΔΔΑ  επί του άρθρου  3 της ΕΣΔΑ,  ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Μιχάλης Πικραμένος αναφέρθηκε στο διάλογο του ΕΔΔΑ και του ΣΤΕ, δύο δικαστηρίων με δικαιοπλαστική εξουσία μεγάλης έντασης  και ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, π. Πρόεδρος του ΕΔΔΑ, κ. Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, επισήμανε τη μοναδικότητα της ΕΣΔΑ τονίζοντας τη συμβολή του Ν.Σ.Κ..στην εφαρμογή της.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, Καθηγητής  κ. Ξενοφών Κοντιάδης.

Εδώ θα βρείτε τον χαιρετισμό της Προέδρου του Ν.Σ.Κ. στην εκδήλωση.